Oktober is cybersecuritymaand, dus tijd om hier mee aan de slag te gaan! We wéten dat cyberaanvallen steeds meer voorkomen en dat het tijd wordt om er echt wat aan te doen. Een van de fabrikanten van cybersecurity-oplossingen voor het mkb is SecurityHive. Maar wat doen de producten van SecurityHive? Hoe werkt dat in de praktijk? Hoog tijd voor een gesprek met Kevin Groen!
Hey Kevin! Wat is volgens jou de grootste valkuil van het mkb als het gaat om cybercriminaliteit?
“Het aantal cyberaanvallen op het mkb stijgt in rap tempo. Wereldwijd worden er dagelijks belachelijk hoge bedragen aan losgeld betaald vanwege ransomware. Ook worden hackers steeds behendiger én cyberaanvallen hebben meer impact.
Toch bestaat de illusie nog steeds dat dit alleen gebeurt bij banken of overheden. Terwijl allang is bewezen dat ieder bedrijf – dat afhankelijk is van digitale processen – risico loopt. Vraag jezelf eens af: als jouw bedrijfssystemen zijn gehackt, hoeveel geld zou je dan betalen om alles weer terug te krijgen? Heel wat, toch? Dan weet de hacker óók jou te vinden.”
Kun je concrete voorbeelden geven van hoe het fout kan gaan?
“Zeker, we zien genoeg verhalen voorbijkomen. Stel je voor: een collega krijgt een mail van jouw CEO met het dringende verzoek om een factuur te betalen. Het komt van hogerhand én er zit haast achter, dus grote kans dat de medewerker niet even een moment neemt om te denken, ‘is deze mail wel echt?’. Dit trucje heet CEO-fraude en is, helaas, nog steeds erg effectief.
Of, er blijft een poort openstaan in jouw netwerk, een hacker dringt naar binnen en legt je hele IT-landschap plat, totdat je héél veel geld betaalt. Gegarandeerd dat deze incidenten je heel veel tijd, geld of data kosten – als je niet betaalt, krijg je ook je data niet meer terug. En betaal je wel, dan heb je geen garantie dat je je data echt terugkrijgt. Toch kun je niet iedere dag handmatig je volledige IT-omgeving gaan scannen. Daarom heeft SecurityHive de Vulnerability Management tool ontwikkeld.”
Wat doen de producten van SecurityHive precies?
“We zijn een Nederlandse producent van cybersecurity-oplossingen. Met onze Vulnerability Management tool kun je bijvoorbeeld op ieder gewenst moment automatisch jouw hele IT-omgeving scannen op zwakke plekken. Denk aan onbeveiligde servers, open poorten, verouderde software of gelekte wachtwoorden – allemaal potentiële ingangen voor hackers. Uit deze scan komt een concreet advies waarmee je dus dagelijks, wekelijks of maandelijks verbeteringen kunt doorvoeren in je cybersecurity.”
Wat doe je als een hacker wél weet binnen te dringen?
“Ha, die vangen wij met honing! SecurityHive heeft hiervoor een oplossing bedacht: Honeypot. Met de Honeypot Software krijgt de hacker het idee dat er een laptop in jouw netwerk bestaat die gehackt kan worden – maar eigenlijk is dit het alarmsysteem van je IT-omgeving. En dat alarm gaat af!
We hebben jaarlijks steeds meer klanten die een hack live kunnen stoppen omdat zij in staat zijn de hacker in een heel vroeg stadium te ontdekken. Je signaleert de hacker al voordat hij schade aanbrengt. Zo kun je direct actie ondernemen. Bijvoorbeeld, het apparaat in quarantaine plaatsen zodat de hacker niet bij andere apparaten kan komen.”
Welke risico’s pak je nog meer aan met de oplossingen van SecurityHive?
“Phishing en CEO-fraude zijn nog steeds een groot probleem én lastig te ontdekken. Je voorkomt dit op twee verschillende manieren: bewustzijn creëren onder medewerkers én door je securityinstellingen technisch in orde te hebben. Met Mail Spectator van SecurityHive voorkom je dat een hacker vanuit jouw naam medewerkers of klanten kan mailen. Het monitort jouw domeinnaam met als doel om phishing en CEO-fraude te voorkomen.”
Hoe blijven jullie up-to-date?
“We staan nauw in contact met de overheid, het National Cyber Security Center én doen regelmatig diepgaande onderzoeken. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een onderzoek naar welke Cloud-omgeving het meest wordt aangevallen en op welke manier, zodat we hierover het beste advies kunnen geven.”
Nieuwsgierig naar wat SecurityHive voor jou kan betekenen? Neem dan hier contact met ons op.