Persoonlijke Gezondheidsomgeving: wat wordt er van huisartsen verwacht?

Per 1 juli 2021 ben je als huisarts wettelijk verplicht om de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) beschikbaar te stellen via je HuisartsInformatieSysteem (HIS). Patiënten krijgen daardoor via een zelfgekozen app toegang tot een deel van hun medisch dossier. Maar wat wordt er nu precies van jou als huisarts verwacht? In deze blog zetten we het voor je op een rijtje!

OPEN


1 juli 2020 werd de Wet aanvullende bepaling verwerking persoonsgegevens in de zorg (Wabvpz) ingevoerd. Zorgverleners waren vanaf dat moment verplicht om patiënten elektronische inzage te geven in hun persoonlijk dossier. Daarom is het programmateam OPEN in het leven is geroepen om huisartsen te helpen bij het veilig online delen van medische gegevens en hun patiënt. OPEN werkt samen met huisartsen, regionale coalities en HIS-leveranciers om de digitalisering verder vorm te geven. En nu dus ook de PGO. Via OPEN kun je onder andere subsidies aanvragen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ook kun je bijvoorbeeld informatiemateriaal opvragen voor patiënten. Als huisarts ben je namelijk wettelijk verplicht om je patiënten te informeren over de mogelijkheden rondom hun PGO.

Praktische oplossing


We zien dat steeds meer praktijken en regiocoalities binnen project OPEN ervoor kiezen om hun praktijk aan te sluiten op een zogeheten patiëntenportaal. Daarin krijgen patiënten toegang tot een deel van hun medisch dossier én kunnen ze online afspraken maken, medicatie aanvragen en e-consulten starten. Slim. Want zo combineer je de verplichte digitale inzage met handige faciliteiten voor je praktijk én patiënt.

Koppelen PGO en medisch dossier verplicht


Helaas blijkt in de praktijk dat alléén een patiëntenportaal wettelijk niet volstaat.
Patiënten moeten zich ook kunnen aansluiten via een PGO. Jouw HIS-leverancier is wettelijk verplicht om dit in te regelen. Deze kan én mag hiervoor maandelijkse onderhoudskosten rekenen. Deze kun je deels laten compenseren via de OPEN-vergoeding van 2,92 euro per ingeschreven patiënt.

Verwachtingen en verplichtingen op een rij
Oké, even concreet. Wat wordt er nu verwacht vanuit het OPEN?

  • Aansluiting bij jouw regionale coalitie OPEN.

  • Inzage via een patiëntenportaal (moet regionaal gekozen worden).

  • PGO-koppeling met jouw HIS. Je leverancier is hiertoe verplicht.

  • Je praktijk beschikt over een UZI- of PKOI-servercertificaat. Daarover lees je hier meer.

  • Informeren van je patiënten over de mogelijkheden. Welke apps zijn er bijvoorbeeld? En welke rechten heeft hij of zij?

Arcus IT heeft meer dan 25 jaar ervaring binnen de eerstelijnszorg. Heb je hulp nodig met je PGO? Of wil je gewoon even sparren? Neem dan gerust contact op onze ICT-adviseurs Eerstelijnszorg. Zij helpen je graag verder!

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper