Verhoog klanttevredenheid in de apotheek met Flow-werken!

Lange wachttijden in de apotheek komen de klanttevredenheid niet ten goede. Het is daarom van groot belang om de doorloop van recepten zo efficiënt mogelijk in te richten. Maar hoe pak je dit aan? Flow-werken kan hierin uitkomst bieden!

Wat is Flow-werken?

Bij het Flow-werken loopt een recept zonder oponthoud door van bewerking naar bewerking. Het zorgt ervoor dat er geen wachttijden meer zijn binnen het proces, zoals we die kennen van het batch-gewijs werken.

In de meeste apotheken is er sprake van deelverwerking, waarbij een recept in een bepaald verwerkingsstadium wordt overgedragen aan een andere medewerker. Hierbij komt altijd de zogeheten ‘omsteltijd’ kijken, de tijd die gepaard gaat met het overdragen van een recept. Bij het Flow-werken werkt elke medewerker aan één recept tegelijk en rondt dit volledig af, waarmee er van omsteltijd geen sprake meer is.

Overzicht, focus en rust

Deze werkwijze zorgt er ook voor dat er niet gezocht hoeft te worden naar een recept wanneer een klant deze op komt halen. Er zijn immers maar drie mogelijkheden: het recept is nog niet behandeld, het wordt op dat moment verwekt of het is al klaar. Ook dit bespaart een hoop (wacht)tijd en geeft medewerkers overzicht, focus en rust.

Maar let op! Flow werken is een werkwijze, maar geen standaardoplossing. Elke apotheek is anders en heeft zijn eigen looplijnen, werkprocessen, werknemers en klanten. De basis van Flow is daarom hetzelfde, maar de uitvoering kan verschillen.

Zo verhoogt Flow-werken de klanttevredenheid

Onder meer vanwege het overzicht en het wegvallen van de omsteltijd, worden klanten sneller geholpen en worden wachttijden verkort. Voor klanten die meer advies nodig hebben is er daarmee ook extra tijd beschikbaar, zonder dat de medewerker zich opgejaagd voelt door andere wachtenden. Uit onderzoek van The Lean Six Sigma Company blijkt ook dat klanten twee keer meer tevreden zijn, service als meer persoonlijk ervaren en het idee krijgen dat er meer medicijnen op voorraad liggen als er gebruikt wordt gemaakt van Flow-werken.

Wil je meer weten over het efficiënt werken? Neem contact met ons op voor een adviesgesprek! 

Microsoft 365 voor apothekers

 

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper