Waarom je als huisarts móet overstappen naar Microsoft 365

Als huisarts kies je heel bewust voor je vak en word je dus liever geen ICT’er. Toch wordt er op dit vlak steeds meer van je gevraagd. Je patiënten verwachten dat jouw praktijk meegaat met de tijd en de NEN 7510 en AVG trekken ook aan je mouw. Tijd om in actie te komen! Maar waar begin je? Bij Microsoft 365. Hiermee moderniseer je jouw praktijk in no time, win je aan tijd, communiceer je efficiënter, voldoe je aan de veiligheidseisen én geef je alle samenwerkingen een impuls. Wij vertellen je hoe het werkt en wat het je praktisch oplevert. 

Wat is Microsoft 365 precies?

We kennen allemaal de term Microsoft 365. Maar wat behelst “365” nu precies? Microsoft 365 is het complete pakket aan oplossingen die Microsoft biedt. Dit staat volledig in de Cloud en neem je af op abonnementsbasis. In het pakket vind je oude bekenden zoals Word, PowerPoint en Excel, maar ook nieuwe applicaties zoals Teams (beeldbellen en chat), SharePoint (bestandsdelingsplatform), OneNote (notities) en Outlook (e-mail en agenda). En al je data sla je dan weer op in OneDrive.  

De AVG, NEN 7510 en Microsoft 365

Grote kans dat je weleens met Word, PowerPoint en Excel werkte, maar wat leveren al die andere applicaties op? Zijn die echt een overstap waard? Laten we eerst naar het grote plaatje kijken: de overstap naar de Cloud. Dit is spannend, maar het levert je veel op.  

Om te beginnen neem je zo stap voor stap afscheid van je dure én kwetsbare server. Dat scheelt je een hoop kosten. Daarbij updatet Microsoft constant alle applicaties met nieuwe functies en betere beveiliging. Je hoeft als gebruiker alleen het akkoord te geven om de updates te draaien en de AVG is uit je haar. En zet je ook al Microsofts standaard securitytools aan? Dan voldoe je met gemak aan de NEN 7510.  

Microsoft 365 stroomlijnt de interne communicatie

Nu zoomen we in, want wat verandert er in jouw praktijk met Microsoft 365? Om te beginnen, ervaar je direct de voordelen van Teams. Hiermee chat je eenvoudig met elkaar. Zo kan een assistent de arts al raadplegen terwijl ze nog de patiënt nog aan de telefoon heeft en andersom kan de arts nog tíjdens het spreekuur iets navragen bij de assistent. Zo beantwoord je vragen sneller en hoef je niet meer van je plek af. Wil je niet worden gestoord? Dan beantwoord je de vraag later. Zo haalt niemand je meer uit je concentratie.  

Zo vergemakkelijkt Teams e-consults

Teams levert niet alleen gestroomlijndere, interne communicatie op, e-consults met patiënten worden ook een stuk makkelijker. Natuurlijk zijn er meerdere software om e-consults mee te houden, maar Teams is al bekend bij veel mensen. Dat maakt de drempel lager en geeft patiënten direct een vertrouwd gevoel.  

Samenwerken met externen via Microsoft 365

Naast de interne samenwerking versterkt Microsoft 365 ook het samenwerken met externen. Handig, want huisartsen werken steeds nauwer samen met de farmacie, GGZ of buurtteams om de regionale zorg beter te organiseren. En als huisarts werk je ook met andere huisartsen in een keten, huisartsenpost of zorggroep. Maak van al deze samenwerkingen een succes door ze te ondersteunen met een professioneel Microsoft-platform.  

Hierbij heb je twee opties: je kunt alle samenwerkende partijen eenzelfde werkomgeving bieden door iedereen aan te sluiten op dezelfde ‘tenant’, een onlinenetwerkschijf. Of je creëert een projectomgeving op SharePoint en Teams speciaal voor het project waaraan je werkt.  

Samenwerkingen ondersteunen met een Microsoft-platform

De eerste optie is interessant voor nauwe samenwerkingen met andere huisartsen. Sluit je de huisartsenpost aan op dezelfde tenant als jouw praktijk? Dan heb je op beide plekken exact dezelfde werkplek. En doe je dit in een keten? Dan wissel je probleemloos onderling personeel uit, want je hoeft niemand meer uit te leggen hoe jouw systeem werkt.  

De projectomgeving is aantrekkelijk voor samenwerkingen met de GGZ, farmacie of buurtteams. Hierbij maak je namelijk projecten aan in SharePoint en Teams en daarna stuur je eenvoudig chatberichten, plan je videocalls in, verzamel je alle bestanden en relevante links op SharePoint en deel je deze via OneDrive om er vervolgens samen in te werken. Zo houd je overzicht en vind je altijd terug wat er is gedeeld, gezegd en overeengekomen.  

Gemakkelijk thuiswerken met Microsoft 365

Misschien wel de grootste verandering voor jouw huisartsenpraktijk is de mogelijkheid om thuis te werken. Via Microsoft 365 kun je thuis protocollen inzien en bewerken, samenwerken in zorg- en innovatiegroepen en e-consults houden. Dus lukt het een keer niet om naar de praktijk te gaan? Dan kun je thuis een hoop oppakken en lekker doorwerken. 

Benieuwd naar Microsoft 365?

Prikkelen al deze voordelen jouw interesse? Ben je benieuwd hoe je het in jouw praktijk kunt gebruiken en welke gevolgen dat heeft voor je werkprocessen? Neem contact met ons op via info@arcusit.nl of 088 058 59 00 en dan bespreken we graag alle mogelijkheden met je.  
Microsoft 365 in jouw huisartsenpraktijk

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper