Gezonde zorg begint met een opgeruimd informatiehuis

De digitalisering van de zorg is in volle gang. Papieren dossiers zijn naar de achtergrond verdwenen. Zorginstellingen gebruiken steeds vaker softwaresystemen en apps om gegevens vast te leggen en informatie uit te wisselen.

Hoe ICT de zorg verder helpt

Door de slimme inzet van nieuwe ICT-oplossingen kunnen zorginstellingen de kwaliteit van hun dienstverlening verhogen, kosten beheersen en eventuele personeelstekorten beter managen. Om maximaal rendement uit de digitale transitie te halen, heeft u een ICT-omgeving nodig die bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt en alle systemen goed met elkaar integreert. De meeste zorginstellingen zijn nog lang niet zover en moeten hierin belangrijke slagen maken.

Zo ziet de zorg van de toekomst eruit

Zorgmedewerkers willen hun tijd vooral besteden aan het leveren van praktische zorg. In de ideale wereld zijn ze nauwelijks tijd kwijt aan administratie. Met bijvoorbeeld hun smartphone kunnen ze overal en altijd de gegevens vastleggen die nodig zijn: snel en efficiënt. De ingevoerde data wordt vervolgens doorgesluisd naar de financiële administratie en HRM. Het management heeft zo altijd de beschikking over de laatste, actuele cijfers.

Het klinkt allemaal heel logisch en mooi, maar om een optimale flow in uw organisatie te realiseren, moet er veel werk worden verzet. Dit vereist een helder plan van aanpak. Veel zorgbestuurders worstelen met de vraag waar te beginnen.

Het informatiehuis op orde

Het informatiehuis is een integrale benadering voor de complete inrichting van uw bedrijfsvoering: de bedrijfsprocessen, de systemen, hardware en ICT-infrastructuur. Alle aspecten komen daarbij aan de orde. Zo krijgt u grip op uw organisatie en kunt u uw processen precies afstemmen op de visie, dienstverlening en schaalgrootte van de organisatie.

Gaat u aan de slag met het informatiehuis? Dan kunt u snelle resultaten verwachten. Het huis hoeft lang niet altijd helemaal op de schop. Vaak kan met een paar kleine ingrepen al veel worden gewonnen. Al tijdens het in kaart brengen van het informatiehuis, starten we met het verandertraject. De bedoeling is om stapsgewijs te groeien naar een flexibele omgeving die precies aansluit op uw bedrijfsprocessen.

Een omgeving om op te bouwen

Het informatiehuis biedt een kader om na te gaan waar de kansen en pijnpunten in uw organisatie zitten én om snel stappen te maken in de digitale transitie. Een belangrijke succesfactor hierin is een flexibele ICT-infrastructuur. Daarnaast is er kennis van de bedrijfsprocessen nodig en een ICT-partner met verstand van zaken.

Het informatiehuis is een initiatief van Adviesbureau Treffend Advies en Arcus IT. Deze vullen elkaar prima aan: Treffend Advies heeft jarenlange ervaring met procesoptimalisatie voor de zorg. Arcus IT is specialist op het gebied van concrete ICT-oplossingen voor zorginstellingen.

Interesse?

Wilt u meer weten over het informatiehuis en hoe u snel stappen kunt zetten richting de digitale toekomst? Vraag onze whitepaper “In 4 stappen naar een gezond informatiehuis” aan of neem contact met ons op.

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper