5 tips om te besparen op een ICT-omgeving in de zorg

Iedereen in de zorgsector staat voor dezelfde uitdaging: het vinden van de optimale balans tussen kosten en kwaliteit. Door toenemende wet- en regelgeving en hoge eisen van zorgverzekeraars wordt de druk op de budgetten steeds groter. ICT is een onmisbare schakel als het gaat om het leveren van kwalitatief goede zorg. Hoe zorgt u ervoor dat u bespaart op uw ICT-kosten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorgverlening? Waar liggen de besparingsmogelijkheden? Wij zetten er een aantal op een rij. 

Kies voor vaste IT-kosten

Continuïteit in de zorg is cruciaal. Denk bijvoorbeeld aan het Elektronisch Patiëntendossier of Huisartsinformatiesysteem: op het moment dat er geen verbinding gemaakt kan worden met deze systemen, dan komt de zorgverlening stil te liggen. In de praktijk worden storingen nog vaak ad hoc opgelost, zonder dat er een vast contract is met een ICT-dienstverlener. Behalve losse hoge facturen, betekent dit ook dat er geen zekerheid is op de langere termijn. Verstandiger is het om te kiezen voor werkplekondersteuning tegen een vaste vergoeding. Het is mogelijk om werkplekken op afstand te laten beheren, waardoor er direct gereageerd wordt als dat nodig is. Zo voorkomt u onverwachte kosten.

Breng zoveel mogelijk diensten onder bij één dienstverlener

Om schaalvoordeel te realiseren, is het slim om zoveel mogelijk diensten bij één dienstverlener onder te brengen. Van werkplek- en serverondersteuning tot aan telefonie en de internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan de internetverbinding die u gebruikt om te werken in de systemen. Wanneer u voor telefonie naar een andere leverancier gaat, dan is de kans groot dat u een tweede internetverbinding geleverd krijgt die u eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Door alles bij één dienstverlener te beleggen, hoeft u maar voor één lijn te betalen. Bovendien voorkomt het dat leveranciers naar elkaar wijzen op het moment dat er problemen zijn. 

Beveilig uw ICT-omgeving

Veilig werken is sinds de ingang van de AVG/GDPR nog hoger op de agenda komen te staan, maar binnen de zorg is men zich nog niet altijd bewust van de gevaren die er dagelijks op de loer liggen. Als u onverhoopt gevoelige informatie lekt, dan moet u dit niet alleen melden, maar loopt u ook het risico op boetes en flinke imagoschade. Om onverwachte kosten te voorkomen, is het belangrijk om grondig te onderzoeken of uw ICT-omgeving optimaal beveiligd is en met behulp van experts de juist maatregelen te treffen. Lees ook: Veilig e-mailen in de zorg met office 365

Maak flexibel werken eenvoudig

Om te voorkomen dat medewerkers heen en weer blijven gaan naar de vaste werkplek om informatie op te halen, is het verstandig om flexibel werken vanuit de organisatie te faciliteren. Dit bespaart tijd en daarmee geld. Er zijn goede oplossingen beschikbaar die het mogelijk maken om op afstand veilig te werken, ook binnen privacygevoelige zorgsystemen. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Office 365. Door dergelijke oplossingen neemt de productiviteit toe en voldoet u beter aan wet- en regelgeving doordat data niet meer lokaal is opgeslagen, maar veilig in de Cloud

Bespaar op printkosten

Van de huisarts tot de apotheek en het ziekenhuis; in de zorgsector wordt nog altijd veel geprint. Door dure exclusieve contracten met leveranciers lopen de kosten hiervoor al snel hoog op. Door service en onderhoud bij een onafhankelijke dienstverlener neer te leggen, zijn flinke besparingen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan kortingen op de inkoop van toner en vaste prijsafspraken. 

Benieuwd op welke (verborgen) kosten u kunt besparen? Wij stellen samen met u graag een besparingsvoorstel op. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

Whitepaper 'In 4 stappen naar een gezond informatiehuis in de zorg'

 

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper