De zorg is aan verschillende veranderingen onderhevig. Welke kansen liggen er en welke bedreigingen zien we? Welke rol speelt IT hierin en wat levert dit concreet op? We spraken hierover met Paul Geerlings, ICT-adviseur voor de zorg.
Paul, wat kun je vertellen over de IT-ontwikkelingen in de zorg?
“We zien een grote opkomst van webapplicaties in de zorg. Er is een stijgende behoefte aan het werken met mobiele apparaten waarin patiëntgegevens direct en eenvoudig geregistreerd kunnen worden. Ook zien we dat met de intrede van de AVG-wetgeving dit jaar de nadruk heel erg ligt op security. Dat is natuurlijk volkomen terecht; voldoen aan de wet- en regelgeving is noodzakelijk. Zorginstellingen zijn daarom druk bezig om in ieder geval een basisbeveiligingsniveau te realiseren in de organisatie.
Tegelijkertijd is het ook heel belangrijk dat er wordt stilgestaan bij de visie voor de komende jaren. Waar willen we over vijf jaar staan? Hoe willen én moeten we dan werken? Dit gaat verder dan alleen security. Door nu te investeren in slimme IT-oplossingen kunnen zorginstellingen professioneler en efficiënter werken en daarmee direct én op termijn echt rendement realiseren.”
Kun je een voorbeeld noemen van dergelijke IT-oplossingen?
“Het gebruik van een online werkplek blijkt een enorme aanwinst te zijn in zorginstellingen. Dit is een online portal, waarin alles integreert en samenkomt voor de gebruiker. Medewerkers hebben vanuit een centraal punt toegang tot alle benodigde applicaties. Dit betekent dat zij maar één keer inloggen en niet meer verschillende wachtwoorden hoeven te onthouden. Dit is niet alleen praktisch en tijdbesparend, maar ook veiliger. En waar veel gegevens nu eerst op papier genoteerd worden en vervolgens ingevoerd in een PC, kunnen zorgverleners via de online werkplek de gegevens direct in de juiste applicaties registeren. Dat bespaart veel tijd en verkleint ook de kans op fouten.”
Hoe werkt dat met lokaal draaiende applicaties?
“Als een zorginstelling nog gebruik maakt van een traditionele applicatie, maar wel wil werken met een online werkplek, dan zijn er verschillende opties. De organisatie kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar een vervanging van de traditionele applicatie. Een alternatief softwarepakket dat wél web-gebaseerd is en daarmee gemakkelijk te integreren in de werkplek. Uiteraard heeft een dergelijke migratie wel impact op de organisatie, maar het grote voordeel is dat het organisaties in staat stelt om middels persona’s – gebruikersgroepen in organisaties die gesegmenteerd worden op basis van specifieke kenmerken – keuzes te maken die naadloos aansluiten bij de huidige wensen en eisen in de organisatie.
Als dit geen optie is, dan kunnen organisaties kiezen voor zogeheten hybride oplossing. Hierin wordt de online werkplek met de lokaal draaiende applicatie gecombineerd. Door bijvoorbeeld een koppeling te creëren tussen beide oplossingen, kunnen zorgverleners via de online werkplek gegevens invoeren die vervolgens “gekopieerd” worden naar het daadwerkelijke pakket. Op deze manier kunnen we met relatief weinig moeite de werkwijze van een grote gebruikersgroep vereenvoudigen.”
Waarom werken nog niet alle zorginstellingen op deze manier?
“Dit heeft voornamelijk met kosten en budgetten te maken. Een investering in IT betekent voor organisaties dat ze op andere vlakken keuzes moeten maken. Toch levert een investering in IT vaak veel op: professionaliteit, security, gebruikersgemak en een kostenbesparing voor de lange termijn. Het stelt organisaties in staat om met dezelfde medewerkers efficiënter te werken. Naast het rendement dat gerealiseerd wordt, voorkomt een goede IT-omgeving ook onnodige extra kosten. Denk hierbij aan boetes voor datalekken die voorkomen hadden kunnen worden of de kosten die hoog oplopen als systemen plat komen te liggen in de organisatie en medewerkers niet aan de slag kunnen. Als zorginstellingen ook op langere termijn hun doelstellingen willen behalen, dan is dit hét moment om IT hoog op de agenda te zetten.”
Wilt u meer weten over de kansen van IT in uw zorgorganisatie? Neem gerust eens contact met ons op!