CASE

Een solide back-upoplossing voor broodfabrikant Pandriks

Afbakbroodproducent Pandriks Bake Off vestigt al sinds 2012 het vertrouwen in ons als IT-partner. Dat is niet niks, gezien ze de modernste bakkerij van Europa zijn én vestigingen in zowel Nederland als Duitsland hebben. Recent vroegen ze ons een back-up van hun IT-omgeving te maken. Al hun data stond namelijk nog op lokale servers: een groot risico in een brandgevaarlijke omgeving als een bakkerij. IT-manager Remco Veldman blikt terug op de implementatie.    

Arcus IT en Pandriks 

Pandriks heeft een eigen IT-afdeling van vier man, met Remco aan het hoofd. Maar zij hebben hun handen vol aan de productielijn-IT en daarom was er een IT-partner nodig. Wij beheren daarom de Private Cloud waarop zij in 2012 overgingen en wij verzorgen de kantoorautomatisering. Remco: “Arcus IT zorgt ervoor dat onze kantooromgeving lekker soepel draait, zodat al onze aandacht naar de IT van de productielijnen kan gaan.”  

Pandriks Bake Off: modernste bakkerij 

De productie van Pandriks is bijzonder. Niet alleen produceren ze duurzaam desembrood, wat een heel uniek product is, maar ze hebben ook de modernste bakkerij in Europa. Wat dat behelst? “Onze fabrieken zijn gigantisch geautomatiseerd. Bijna heel de productielijn verloopt automatisch; het plaatsen van brood in de verpakking, het labelen, stapelen op pallets, sealen tot het laden van de vrachtwagens. We draaien daardoor 24/7 met maar twintig tot dertig man personeel in totaal.” 

Verse broden van broodproducent Pandriks met een takje rozemarijn

Back-uplossing vanwege brandgevaar

Remco vervolgt: “Omdat er bij ons zoveel te doen is op IT-gebied bleef er constant één kopzorg van mij liggen: de implementatie van een back-upoplossing. Al onze recepturen en lijnparameters zijn opgeslagen op onze lokale servers. Vliegen deze in brand? Dan zijn we jaren aan ontwikkelingen kwijt. Machines koop je zo opnieuw, maar kennis is écht weg. En brand in een bakkerij is een reëel gevaar. Dat blijkt alleen al uit hoe vaak wij de productie van andere bakkerijen overnemen nadat er bij hen brand is geweest.”  

Implementatie van de back-upoplossing

Remco vroeg ons om de back-up te regelen en een implementatieplan te maken. Een opdracht die we natuurlijk aangrepen. “Johan en Erwin regelden alles relatief snel. Ze inventariseerden onze wensen en de samenstelling van het netwerk in no time. Toen moesten zij het plan ontwikkelen. De invulling lieten we grotendeels aan hen over, want dit is hun expertise. Wij weten vooral hoe we brood bakken. Toen het plan er was en we de hardware binnenkregen, was de implementatie met zo’n twee tot drie dagen geregeld.”   

Voordelen van de back-upoplossing

Inmiddels draait de back-upoplossing al even. Hoe ervaart Pandriks deze toevoeging aan hun IT-omgeving? “Hoewel niet iedereen het risico inzag van lokale servers zonder back-upoplossing, biedt het ons nu echt zekerheid en veiligheid. We zijn volledig ontzorgd. Ik vond het fijn om deze implementatie uit te besteden aan een partij als Arcus IT, waarvan we het team uit Emmen al jaren kennen. Dat communiceert altijd prettig.”  

Een versgebakken brood van broodbakker Pandriks wat gesneden wordt op een houten plank. Daarnaast ligt de verpakking, met nog een brood.

Decennium lang samenwerken

Hoewel we al een decennium lang samenwerken, deden we laatst weer mee aan een offerteproces. Pandriks is op locatie Meppel namelijk verdubbeld in het aantal kantoorwerkplekken en ging in totaal van twee naar drie productielijnen. Daardoor hadden ze meer IT-beheer nodig. "Uiteindelijk kozen we weer voor Arcus IT. Onze relatie bevalt goed, hun prijzen zijn scherp én intern was er ook weinig animo om te switchen. Dat levert namelijk toch altijd weer kinderziektes op.”  

Matchen in normen en waarden

Naast pragmatische overwegingen, matchen volgens Remco de waarden van Pandriks met die van ons. “Ik zoek altijd mensen die proactief zijn en een extra stap durven te zetten. Dat doet Arcus IT. Bij het uitbreiden van ons nieuwe kantoor opperden ze bijvoorbeeld direct de overstap naar Microsoft Intune. Daar hadden we niet naar gevraagd, maar dat nemen we nu wel sterk in overweging. Zo kom je samen verder.”  

Whitepaper

Ontdek jouw roadmap naar de online werkplek

BEKIJK DEZE ANDERE CASES