Tegenwoordig is IT dé basis van alle werkprocessen binnen jouw MKB-organisatie. Daarom is het van belang dat je ook bewust nadenkt over hoe de IT ervoor staat in jouw bedrijf en hoe je deze verder wilt ontwikkelen. Doe je dit niet? Dan kom je op een punt dat de groei van jouw organisatie wordt geremd door je IT. Want als je bijvoorbeeld hybride wilt werken, maar al je applicaties on premise staan, is dat een onbegonnen zaak.
Kortom: je IT moet je werkprocessen en je toekomstvisie ondersteunen, niet tegenweken. Hoe je daarvoor zorgt? Door het opstellen van een goede IT-strategie voor jouw organisatie. Wij vertellen je wat dit precies inhoudt, hoe je dit doet én wat het je oplevert.
Het belang van een goede IT-strategie
Allereerst, waarom is het hebben van een goede IT-strategie nou eigenlijk zo belangrijk? Nou, door middel van een goede strategie waarborg je de continuïteit en veiligheid van jouw bedrijf. Want als je IT veroudert dan neemt de kans alsmaar toe dat je systemen uitvallen. En op die manier worden ze kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Daarnaast verbeter je de communicatie, efficiëntie en productiviteit van je organisatie met moderne systemen én trek je makkelijker nieuwe collega’s aan.
Ook verzekeraars zien graag een goede strategie op papier staan. Wist jij namelijk dat je jouw bedrijf kunt beschermen tegen cyberaanvallen met een cyberrisicoverzekering? Daarmee beperk je de schade in het geval dat jouw organisatie doelwit wordt van cybercriminaliteit. Maar de prijs van zo’n polis gaat wel stevig omhoog als je een IT-systeem gebruikt dat al 10 jaar oud is. Het loont dus om dit goed bij te houden!
Als laatste geeft een goed IT-plan, waarbij jij overal over hebt nagedacht, rust. Want jij weet dat je informatie veilig is – ook tijdens een storing. En dat is heel wat waard, toch?
Het gevaar van verouderde software
Een verouderd IT-landschap brengt dus veel nadelen en zelfs gevaren met zich mee. Blijf jij hangen in software die je al jaren gebruikt? Dan belemmert dit jouw doorgroeimogelijkheden aanzienlijk. Want als jouw verouderde IT een fysieke server nodig heeft en niet in de Cloud werkt, betekent dit dat je minder flexibel bent, collega’s niet hybride kunnen werken en je systemen niet op andere locaties toegankelijk zijn. In deze legacysoftware wil je dus niet blijven hangen.
Doe je dat wel, dan loop je achter de feiten aan. Daar komt bij dat je het overzicht van jouw applicatielandschap verliest én te maken krijgt met problemen rondom de beveiliging van jouw gegevens. Want al die oude systemen, daar komen cybercriminelen zó binnen!
Een IT-strategie opzetten
Goed, het belang van een sterke IT-strategie is je inmiddels wel duidelijk. Maar hoe pak je dit nu aan?
Stap 1: creëer inzicht
Stel een overzicht op van alle IT en apparaten binnen jouw organisatie. Zo maak je jouw applicatielandschap inzichtelijk. Ga eens zitten om alles op een rijtje te zetten: draait jouw IT nog op de server? Hoeveel collega’s hebben een laptop van de zaak? Met hoeveel verschillende systemen werk je eigenlijk? En ga zo maar door.
Stap 2: stel wensen op
Vervolgens schrijf je voor jezelf op waar je heen wilt met jouw bedrijf. Hoe zou je willen werken? Werken collega’s enkel op kantoor of willen ze ook vanuit huis hun werk doen? Welke functionaliteiten mis je op dit moment? En hoe richt je je beveiliging in? Daarnaast is het ook belangrijk om voor jezelf scherp te stellen wat jij wilt dat er gebeurt in het geval van een storing of cyberaanval.
Stap 3: implementeer
Aan de hand van dit plan stel je een roadmap op. Dit vormt de rode draad tijdens het implementatieproces van jouw nieuwe strategie. Hierin staat namelijk hoe je van stap 1, naar stap 2 gaat komen. Welke stappen moet je hiervoor nemen? In welke periode neem je welke stap? En hoelang gaan die duren?
Door het in fases inrichten van de implementatie, verspreid je de kosten én geef je jouw personeel tijd om te wennen aan deze nieuwe werkwijze. Daarbij kun je op deze manier makkelijker bijsturen op nieuwe technieken of ideeën die ontstaan tijdens jouw implementatieproces en voortgang in de roadmap.
Stap 4: adopteer
Dan komt misschien wel de allerbelangrijkste stap: de adoptie van deze nieuwe oplossingen. Want al stel je nog zo’n mooie strategie op, wanneer jouw collega’s de nieuwe werkwijze niet adopteren is het allemaal voor niets. Wees er dus zeker van dat jouw werknemers weten waarom deze nieuwe strategie in het leven geroepen is én hoe ze deze toepassen. Alleen zo pluk jij de vruchten van je harde werk.
Stap 5: continuïteit
Is het gelukt om jouw nieuwe IT-strategie op touw te zetten én succesvol te implementeren? Dan is het nu aan jou om de continuïteit van deze strategie te waarborgen. Zorg dat jouw IT up-to-date blijft en dat je je bewust bent van mogelijke veiligheidsrisico’s. Denk na over verschillende scenario’s en werk deze uit. Zo ben je in de toekomst overal op voorbereid.
Blijf daarnaast ook momenten inplannen om te inventariseren waar je staat, wat goed gaat en wat niet. Houd dit aandachtig bij, zodat je altijd direct kunt ingrijpen wanneer dit nodig is. Want alleen zo blijf jij de baas over jouw IT.
Tijd voor verandering?
Is jouw bedrijf ook toe aan een moderne IT-strategie? Maar vind je het nog moeilijk om deze stappen tot uitvoering te brengen, jouw complete applicatie- en apparatenlandschap te inventariseren, óf weet je niet wat de mogelijkheden zijn op het gebied van moderne IT?
Neem dan contact met ons op. Onze experts begeleiden jouw organisatie namelijk door alle vijf de stappen heen, zodat jouw gehele proces op rolletjes loopt.