Betere werkomstandigheden voor zorgpersoneel? Implementeer een dashboard

Personeel is en blijft een pijnpunt in de zorg. Dat hebben de afgelopen jaren ons wel duidelijk gemaakt. Je hebt te maken met tekorten, waardoor de druk op de huidige zorgmedewerkers oploopt. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van hoge werkdruk en verloop. Wij geloven dat IT deze loop kan doorbreken met dashboards en zo betere werkomstandigheden creëert.  

Een dashboard is een intelligente visualisatie van alle data die jouw zorgorganisatie rijk is. Dit klinkt nogal hoogdravend, maar niets is minder waar. In een dashboard bundelen we simpelweg data uit software als AFAS, Visma en Nedap en geven jou zo over- en inzicht in heel jouw organisatie. Dat doen we eenvoudig met een tool zoals PowerBI van Microsoft. Dat klinkt wellicht als een simpele ingreep, maar het kan een enorm verschil maken voor jouw zorgpersoneel? Wij leggen het uit.  

Voordelen op de korte termijn 

Werken met een dashboard in jouw zorgorganisatie heeft verschillende voordelen voor je personeel. We beginnen met de wins die je op korte termijn al bereikt.  

1. Bezetting op maat 
Hoe de bedden volgende week en over drie weken zijn bezet? Je weet het exact, inclusief de bijbehorende zorgzwaartepakketten. Zo weet je precies hoeveel zorgpersoneel en zzp’ers je moet inplannen, zonder je personeel te overvragen en zonder onnodig veel externe inhuur. Zo verdeel je de zorg evenredig over alle mensen en speel je geen paniekvoetbal. Daarnaast voldoe je ook aan de regelgeving en weet je of je die cliënt met zzp-9 kan aannemen. Zo sta je niet voor verrassingen! 
 
2. Inzicht in productiviteit 
Het dashboard geeft ook inzicht in hoeveel van de beschikbare tijd een wijkteam daadwerkelijk besteedt aan zorg. En hoeveel tijd ze verliezen aan reizen en overhead. Zo creëer je eerlijke verwachtingen vanuit de organisatie naar het personeel én zie je waar je eventueel kan bijsturen om de tijd beter te verdelen.  
 
3. Inzicht in de staat van je personeel 
In alle drukte heb je niet altijd zicht op de toestand van het personeel. Een dashboard laat zien hoeveel ziekteverzuim en verloop er is. En het geeft ook incidentmeldingen weer en laat zien of er periodes zijn waarin die relatief meer voorkomen. Zo weet je precies waar en wanneer je personeel in de knel komt. En heb je de mogelijkheid er tijdig iets aan te doen.

Voordelen op de lange termijn 

Je merkt dat het implementeren van een dashboard direct veel voordelen oplevert. Maar als je een dashboard voor langere tijd gebruikt, levert je dat nóg een groot voordeel op: een werkcultuur zonder misvattingen. Hoe dan? Nou, zo:  

Een open werkcultuur

In een gemiddelde zorgorganisatie worden op de werkvloer veel aannames gedaan, die ook nog eens een eigen leven gaan leiden. Bijvoorbeeld dat het HR maar niet lukt om personeel te werven. Terwijl je weet dat het werven bovengemiddeld goed lukt, maar dat de uitstroom juist abnormaal hoog is. Wanneer je dit soort cijfers en inzichten streamt of anderszins beschikbaar maakt in de personeelskamer, trek je het fundament onder misvattingen vandaan. En je neemt je zorgpersoneel ook mee in de ontwikkelingen binnen de zorgorganisatie. Met data maak je een einde aan veel onterechte onrust. Je creëert een cultuur waarin je de juiste discussies voert. Klinkt dat niet fantastisch?  

Kom naar ons webinar

Maken deze voordelen voor je zorgpersoneel je nieuwsgierig naar een dashboard? Lees dan ons e-book over dashboarding!

Dashboarding in de zorg - download het e-book

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper