De 5 grootste IT-valkuilen voor jouw zorginstelling op een rijtje

Dat de IT in jouw zorginstelling misschien niet helemaal op orde is, is niet zo vreemd. De zorg is namelijk al jarenlang overbelast vanwege structurele bezuinigingen, de coronapandemie en personeelstekorten. Maar ondanks dat het te verklaren is, kan dit je organisatie wel veel schade opleveren. Maar wát is er eigenlijk niet op orde binnen je IT? En welke risico’s levert dat op? Om dit te beantwoorden duiken we eerst in de grootste IT-valkuilen voor zorginstellingen, om je vervolgens natuurlijk ook oplossingen te bieden.

Valkuil 1: Complexiteit
Sinds de overgang naar de Cloud is het IT-landschap complexer. Waar je vroeger nog wegkwam met een aantal werkplekken en wat lokale servers, draaien er nu hele omgevingen in de Cloud. Daardoor heb je met talloze zorgapplicaties te maken en speelt een groot deel van het werk zich digitaal af.

En dat terwijl IT voor een zorginstelling niet de hoogste prioriteit heeft. Want zorg verlenen is natuurlijk veel belangrijker en dat gaat óók door zonder een slim systeem of applicatie. IT-ontwikkelingen worden hierdoor niet altijd bijgehouden en voordat je het weet, loop je achter.

Valkuil 2: Versnipperd IT-landschap
Omdat IT- en softwareontwikkelingen onverminderd doorgaan en wet- en regelgeving steeds meer documentatie vereist, krijgt jouw zorginstelling ook te maken met meer techniek. Continu komen er oplossingen bij. Denk aan het EPD en ECP, Microsoft 365, zorgapplicaties, halszenders, camerasystemen en ga zo maar door.

Het resultaat is een berg aan applicaties en oplossingen die allemaal één doel dienen, elk een eigen leverancier hebben én een enorm landschap wat je up-to-date moet houden. En dat valt tegen met al die personeelstekorten. Dus al snel draait er verouderde software, hang je constant aan de telefoon met ketenpartners vanwege storingen en raak je het overzicht in no time kwijt.

Valkuil 3: Security en wetgeving
En wanneer je door tijd en personeelstekort jouw IT niet up-to-date kunt houden, word je kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Een ander probleem van weinig grip op je IT, is dat je geen zicht hebt op communicatie- en documentstromen binnen je organisatie. Want wanneer jouw personeel via verschillende kanalen communiceert, raak jij je documentatie al snel kwijt.

Op deze manier is het bijvoorbeeld lastig om te achterhalen hoe laat Mevrouw Janssen haar diabetesmedicatie kreeg. Of heeft ze die nog niet gehad vandaag? En lekt er een appje over mevrouw Janssens medicatie uit? Dan heb je al snel een boete aan je broek. Want in dat geval opereer je niet conform de eisen van de NEN 7510 en de AVG.

Valkuil 4: Zorgmedewerkers en IT
Daarnaast staan zorgmedewerkers en IT vaak op gespannen voet. Grote kans dat ze het invoeren van gegevens, het versturen van documenten en het bedienen van domotica niet het leukste onderdeel van hun werk vinden.

Toch is het belangrijk dat ze deze handelingen wel onder de knie krijgen. Lukt dit niet? Of vertrouwen ze de IT niet, door bijvoorbeeld problemen uit het verleden? Dan laten ze de IT achterwege en blijven ze op hun eigen manier werken. In dat geval duurt het niet lang voordat er schaduw IT ontstaat en dan is grip op je data en processen verder weg dan ooit.

Valkuil 5: Documenten en devices
Ten slotte is het van belang dat je zicht hebt op al jouw apparatuur en data. Want maakt jouw personeel gebruik van zakelijke tablets en laptops? Dan kunnen ze op afstand bij persoonlijke gegevens van cliënten. Handig, maar hier zitten ook risico’s aan verbonden.

Want als je niet weet waar al deze duizenden apparaten zich bevinden, dan weet je ook niet wie er toegang toe heeft. En raakt er een apparaat kwijt? Dan liggen er een hoop gevoelige persoonsgegevens zó voor het oprapen. Als je je hiervan niet bewust bent, kun je deze data ook niet op afstand wissen. Een datalek ligt dus in een klein hoekje.

Tijd besparen met IT-oplossingen
Herken je deze valkuilen en ben je toe aan meer grip op de IT in jouw zorginstelling? En om op die manier kostbare tijd én frustraties te besparen? Dan heb je geluk: voor al deze valkuilen geven wij je namelijk een oplossing in ons e-book.

En loop jij niet warm voor al het IT-geregel binnen jouw zorginstelling? Kijk dan eens naar onze IT-regisseur, die al deze zorgen van je overneemt. Zo heb jij één aanspreekpunt voor al je vragen en is alles standaard tot in de puntjes verzorgd én up-to-date.

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper