Slimme dashboards transformeren de zorg, maar hoe werkt het?

De uitdagingen in de zorg zijn legio, dat hoeven we jou niet te vertellen. Om met het tekort aan zorgpersoneel, krappe budgetten en verouderde IT-omgevingen om te gaan, heb jij exacte en verhelderende stuurinformatie nodig. Laten wij nu iets hebben wat jouw zorgorganisatie gaat transformeren: het slimme dashboard. 

Want wat zeg je ervan als je precies ziet wat de personeels- en beddenbezetting is over drie weken? Als je realtime alle ontwikkelingen binnen jouw zorgorganisatie volgt? Én je met keiharde data jouw onderhandelingspositie bij de zorgverzekeraar verbetert? Klinkt niet verkeerd, toch?  

Wat zijn dashboards?  
Laten we direct de koe bij de horens vatten en uitleggen wat slimme dashboards zijn. Heel ingewikkeld gezegd, zetten we een intelligente, visuele laag boven op jouw (big)data, business en artificial intelligence. Huh? In moerstaal betekent het dat we de relevante informatie uit al jouw systemen in realtime samenbrengen in één overzicht: een dashboard. Dit doen we onder andere door het gebruik van Microsoft PowerBI. 

Van evalueren naar anticiperen 
Voorheen kreeg je losse rapportages uit bijvoorbeeld AFAS, Nedap of Visma, maar dat zei dan alleen iets over je financiën, je cliënten, geleverde zorg of over HR. En dan moest je zelf nog de puzzel leggen om te zien hoe die informatie elkaar beïnvloedt. Met een dashboard zie je in één oogopslag alle realtime data van jouw zorgorganisatie, hoe die data zich tot elkaar verhoudt én welke terugkerende patronen er zijn. Zo gebruik je data niet alleen om te evalueren, maar juist om te anticiperen.  

Wat kun je inzien in dashboards?  
Dat klinkt allemaal mooi, maar waar krijg je nu precies inzicht in? Vijf dingen waar je heel blij van gaat worden, zijn:  

 1. Bezetting precies op maat 
  Hoe de bedden volgende week en over drie weken bezet zijn? In je dashboard zie je het exact, inclusief de bijbehorende zorgzwaartepakketten. Zo voldoe je aan de regelgeving en plan je de bezetting precies in. En je weet zeker of je die cliënt met zzp-9 kunt aannemen.

 2. Sterk aan tafel met de zorgverzekeraar
  Lever je bepaalde zorg meer of minder dan ingeschat? Je ziet het meteen. Tijd om even om tafel te gaan met de verzekeraar – met harde data als bewijs – om nieuwe afspraken te maken over de vergoedingen en budgetten.

 3. Inzicht in productiviteit
  Het dashboard geeft ook inzicht in hoeveel van de beschikbare tijd een wijkteam daadwerkelijk besteed aan zorg, en wat er verloren gaat aan reizen en overhead.

 4. Realtime inzicht in financiën
  Het is mogelijk om snelle drilldowns per locatie en per kostenpost te doen. Je kunt realisatie versus begroot versus prognose zien. Zowel de opbrengsten als de kosten.

 5. Ziekteverzuim
  Wat is de uitstroom van je mensen en hoeveel incidentmeldingen zijn er?

Meer weten over dashboards?  
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten welke voordelen dashboards nog meer met zich meebrengen? Lees er alles over in ons e-book ‘Dashboarding in de zorg’. 


Dashboarding in de zorg - download het e-book

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper