Verlicht de druk op jouw zorginstelling met een gezond informatiehuis

De zorg staat onder druk. Zorginstellingen moeten meer doen met minder medewerkers en budget én tegelijkertijd voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Dan wil je de beschikbare middelen zo goed mogelijk inzetten. Dat betekent dat de hele bedrijfsvoering op orde moet zijn; van de processen en systemen tot de mensen. Maar hoe doe je dat? 

Juiste informatie 

Bij het inrichten en optimaliseren van processen en systemen is het belangrijk dat iedereen de juiste informatie krijgt om de beste en efficiëntste keuzes te maken. Medewerkers willen toegang tot relevante, actuele dossiers en effectief met elkaar samenwerken. Zorgmanagers hebben geconsolideerde rapportages nodig om besluiten te nemen over zaken als budget, capaciteit en kwaliteit. Zorgverzekeraars willen op detailniveau weten wat elke behandeling kost en wat het resultaat ervan is. Met een gezond informatiehuis voorzie je al deze groepen van de juiste stuurinformatie. 

Zo is het informatiehuis opgebouwd 

Hoe steekt zo’n informatiehuis dan in elkaar? Wij zijn ervan overtuigd dat goede, veilige ICT de fundering is van je informatiehuis. Je infrastructuur moet kloppen, je programma’s up-to-date en goed ingericht zijn en onderling moet je ze goed met elkaar verbinden. Pas wanneer dit allemaal op orde is, kun je nadenken over data.  

Op dat fundament verzamel je data in elk van de softwaresystemen van de verschillende afdelingen; HRM-, ECD-, zorg- en financiële systemen. Dit is allemaal ruwe data, onbewerkt en gelimiteerd tot dat ene softwaresysteem. Dit noemen we het eerste niveau van je informatiehuis. Hieruit kun je al nuttige stuurinformatie afleiden voor business beslissingen, al kan dat maar voor één afdeling tegelijk.  

Op veel plekken in de organisatie is behoefte aan rijkere stuurinformatie, dit noemen we de tweede verdieping van het informatiehuis. Bijvoorbeeld bij het opstellen van informatie en personeelsplanning, het contracteren en leveren van zorg en het opmaken van begrotingen. Dit kan alleen adequaat gebeuren met stuurinformatie uit meerdere bronnen, waarvan je de data hebt bewerkt en geïnterpreteerd.  

Nog niet de realiteit 

Op dit moment is de benodigde stuurinformatie nog verspreid over diverse systemen. Die wordt handmatig bij elkaar gesprokkeld. Daardoor mis je soms de context van het grote plaatje. Daarvoor zijn er nu de zorgdashboards, hierin bundelen we de data uit al jouw systemen waardoor je ineens realtime alle ontwikkelingen volgt. Deze nieuwe tool gaat de zorg transformeren. Want ineens zie je jouw zorginstelling in de context van alle afdelingen en zo maak je beter afgewogen beslissingen.  

Dit levert het op

Heb je eenmaal je informatiehuis op orde, dan pluk je daar meermalen de vruchten van. Een goed onderhouden informatiehuis zorgt ervoor dat een organisatie optimaal kan functioneren. Dat houdt in:  

- Zorg leveren binnen de gemaakte afspraken 
- Het personeel slim inzetten door goede planning en roostering 
- De opbrengsten en kosten op elk gewenst niveau bewaken  

- Innovatieve methoden en technieken inzetten  
- Het beheer van niet-zorg elementen uitbesteden aan professionals  

Ben je benieuwd hoe je jouw informatiehuis gezond houdt? Lees dan hier ons e-book ‘In 4 stappen naar een gezond informatiehuis in de zorg’.

In 4 stappen naar een gezond informatiehuis in de zorg - download het e-book

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper