Welke belangrijke trends en veranderingen zien we op dit moment in de eerstelijnszorg? Welke risico’s komen daarbij kijken, hoe ga je daarmee om en hoe kan ICT je erbij helpen? We stelden onze vragen aan Senior Accountmanager Habib Oubanabdellah.
Welke trends zie jij in de eerstelijnszorg?
“De werkdruk neemt enorm toe. Neem de huisarts. Zijn telefoon staat roodgloeiend en wil hij op vakantie, dan vindt hij vaak maar moeizaam vervanging. Door deze drukte zoeken zorgprofessionals steeds vaker de samenwerking op. En dat is slim, want naast de werkdruk neemt ook de complexiteit van de zorg toe. Steeds meer disciplines zijn verantwoordelijk voor de zorg van één patiënt. Dat maakt het werk complexer en tijdrovender. Een derde trend zien we in zelfregie. De patiënt wordt steeds slimmer. Vroeger geloofde hij de huisarts op zijn woord, maar vandaag de dag controleert hij alles online. De patiënt wil de controle houden over zijn eigen gezondheid en op de hoogte blijven van zijn eigen medisch dossier.”
Welke risico’s komen hierbij kijken?
“Nauwer samenwerken brengt helaas ook risico’s met zich mee. Werken twee zorgprofessionals namelijk samen, dan bestaat er een risico op inefficiënt en onveilig werken. Bijvoorbeeld wanneer systemen niet goed op elkaar aansluiten of data onveilig worden gedeeld. We spreken dan over zeer gevoelige patiëntinformatie die mogelijk op straat komt te liggen. Een nachtmerrie voor de patiënt én de zorgprofessional.”
Hoe kan ICT hierbij helpen?
“ICT kan de werkdruk in de zorg verminderen. Bijvoorbeeld met een online consult. Steeds meer zorgprofessionals zien daar de voordelen van in. Ook bevordert ICT de samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals en disciplines. Inmiddels kennen we verschillende efficiënte en veilige ICT-oplossingen die het samenwerken efficiënter en slimmer inrichter, zowel binnen één zorgorganisatie als locatie-overschrijdend. Microsoft Teams is daar een mooi voorbeeld van. Ook op het gebied van zelfregie biedt ICT uitkomst. Neem de patiëntportalen, ook wel PGO genoemd, waarmee de patiënt inzicht en controle krijgt: 24/7.”
Hoe bepaal je een passende ICT-strategie voor de eerstelijnszorg?
“Dat begint met een goede analyse. Hoe zien jouw werkprocessen er nu uit? Hoe werk je samen? Waar loop je tegenaan? Wat vraagt prioriteit? En wat kan er beter? Neem bijvoorbeeld beveiliging. Hoe ga jij om met een datalek? Hoe staat het met de bewustwording van je medewerkers? En werk je al samen, werk je dan ook efficiënt en veilig samen? Een ICT-partner zoals Arcus IT brengt jouw situatie voor je in kaart. Wij lichten een zorgorganisatie, op organisatorisch, juridisch en technisch vlak, volledig door. Op basis daarvan adviseren we over de juiste ICT-hulpmiddelen die jouw zorginstelling naar een hoger niveau helpen.”
Nog een laatste gouden tip?
“Haak aan op innovatie, omarm het en doe er ook écht wat mee. Binnen de eerstelijnszorg is er al zo ontzettend veel mogelijk. Er zijn al veel tools die jou efficiënter en veiliger helpen (samen)werken. Sta ervoor open en ga ermee aan de slag. Succes!”
Wil je advies op maat van Habib over jouw Cloud-strategie in 2020? Neem contact met ons op!