3 praktische tips voor informatiebeveiliging in jouw huisartsenpraktijk

De krantenkoppen worden steeds vaker gesierd door meldingen van datalekken, cybercriminaliteit is een groeiend probleem in de zorg. Patiënten maken zich daarom vaker zorgen of hun medische gegevens niet op straat komen te liggen en jij hebt als huisarts te maken met steeds strengere wet- en regelgeving.

Maar hoe waarborg jij dit binnen jouw huisartsenpraktijk? Hoe kun je ervoor zorgen dat patiëntgegevens veilig zijn en hoe verklein je de kans op een succesvolle cyberaanval? We zetten drie praktische tips voor je op een rij! 

Securitymogelijkheden

Er zijn natuurlijk talloze securitymogelijkheden op de markt. Drie oplossingen hebben we voor je op een rijtje gezet. Hiermee wapen je jouw praktijk in de basis tegen digitale risico’s. Zodat je niet te weinig doet, maar ook niet onnodig veel kosten op de hals haalt. 

Toch benieuwd naar meer mogelijkheden? Neem dan even contact op, we praten je graag bij! 

1: Stel een security officer aan

Het is belangrijk dat je regelmatig je IT-omgeving laat reviewen door een security officer. Diegene brengt risico’s in kaart, helpt bij het opstellen van een verwerkersovereenkomst en adviseert over maatregelen binnen jouw praktijk. Je kunt ook proberen om dit intern op te vangen, maar dan is zeer specifieke kennis van security wel een vereiste. Voor de gemiddelde huisartsenpraktijk is het voordeliger om incidenteel een professional in te schakelen. 

Een security officer reviewt jouw Microsoft-omgeving en denkt mee over security awareness onder jouw collega’s. Hoe gaan zij om met patiëntgegevens? Hoe wordt informatie gedeeld en welke devices en systemen worden er gebruikt? 

Lees het interview met onze eigen security officer: Niels Wagenaar!  

2: Verklein phishinggevoeligheid met Proofpoint 

Met de oplossing Proofpoint kun je de ‘phishinggevoeligheid’ binnen jouw huisartsenpraktijk aanzienlijk verkleinen. Met een phishingmail proberen cybercriminelen jou of je collega’s zover te krijgen om op een linkje te klikken, waarmee zij ongemerkt toegang krijgen tot jullie systemen. Het is dus zaak dat jullie allemaal alert zijn op phishingmails en deze zelf kunnen onderscheiden van ‘echte’ e-mails.  

Met behulp van Proofpoint kun je de huidige cyberkennis binnen jouw huisartsenpraktijk testen, door zélf een phishingmail te versturen. Met afwisselende inhoud en op verschillende momenten. Op basis van de resultaten kun je doelgericht meer bewustwording creëren. Dit lukt je bijvoorbeeld met workshops, presentaties en e-learning modules over phishing, wachtwoordenbeleid, SMS-fraude en spoofing. Hierbij helpen wij je graag!  

3: Vang hackers met SecurityHive 

De zogeheten Honeypot Software van SecurityHive waarschuwt je voor een hack of datalek. Dringt er een hacker binnen in jouw huisartsenpraktijk? Dan detecteert de software dat en stuurt direct een alert via SMS, Teams, e-mail en/of Slack. Samen met de Netwerk Vulnerability Scanner, die kwetsbaarheden in de beveiliging detecteert, til je jouw IT-beveiliging direct naar een hoger niveau. 

Tip: Bekijk ons webinar ‘Don’t be next!’ terug en ga doelgericht aan de slag met de security binnen jouw huisartsenpraktijk!

Download ons gratis e-book

De patiënt van tegenwoordig verwacht dat zijn gegevens veilig zijn binnen jouw huisartsenpraktijk. Ben je benieuwd wat patiënten nog meer minimaal van jou als huisarts verwachten? Download dan snel ons gratis e-book, waarin je óók leest hoe je aan die verwachtingen voldoet! 

Download ons e-book '8 patiëntverwachtingen die je als moderne huisarts écht moet waarmaken'

Gratis whitepaper:
'Formuleer jouw routekaart naar de online werkplek'
Download de whitepaper